NEN 3140: Vakbekwaam Persoon (VP)

Ken de risico's van werken met elektriciteit.

Inhoud

Duur Een dag van 09.30 tot 16.30 uur
Aantal deelnemers Max. 15 deelnemers
Voor wie Deze training is nuttig voor medewerkers die elektrotechnische werkzaamheden (gaan) verrichten zoals herstelwerkzaamheden, kleine modificaties en eerstelijns storingzoeken.
Prijs € 495 excl. BTW

NIEUW: Online training

U kunt nu ook online deelnemen aan de training NEN 3140: Vakbekwaam Persoon (VP). Bij deelname ontvangt u 25% korting op de reguliere prijs.

Hoe het werkt
Als u deelneemt aan de online training, kunt u vanuit huis via een computer de online training volgen. U ontvangt van ons per e-mail een link en een korte instructie. Op het tijdstip dat de online training begint, klikt u op de link. U heeft niets anders nodig dan een computer met internetverbinding. Voor het volgen van deze online training dient u te beschikken over een koptelefoon met microfoon en een camera.

Wat kunt u verwachten
De online training behandelt dezelfde onderwerpen als de klassikale training. De docent zal het programma wel aanpassen, zodat er meer in korte blokken gewerkt wordt. Blokken met uitleg wisselt de docent af met blokken met opdrachten en vragen. Tijdens de online training zijn er voldoende pauze momenten en heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen.

Lesmateriaal
Het materiaal van de training ontvangt u voorafgaand aan de online training per mail. U ontvangt de presentatie en eventueel een aantal opdrachten. Tijdens de online training zal de docent de opdrachten toelichten. Daarna krijgt u de tijd om de vragen te beantwoorden.

Tijdsduur
De training start om 9.00 uur en is rond 16.00 uur afgelopen is. Er zijn voldoende pauzes ingepland, zodat u even achter uw scherm vandaag kunt gaan.

Certificaat
Het certificaat bewijs van deelname ontvangt u achteraf per mail.

Evaluatie
Na afloop van de training ontvangt u van ons een evaluatieformulier. Graag horen wij van u hoe u de online training hebt ervaren.

_________________________________________________________________________________

Training details
NEN 3140 geeft richtlijnen voor de invulling van taken en verantwoordelijkheden door personen die werkzaamheden uitvoeren aan/in de buurt van elektrische installaties.

Een VP verricht onder verantwoordelijkheid van een Werkverantwoordelijke (WV) elektrotechnische of niet-elektrotechnische werkzaamheden aan, met of nabij laagspanningsinstallaties. Tijdens deze eendaagse bedrijfstraining wordt het werkgebied van de Vakbekwaam Persoon (VP) en het daarvoor noodzakelijk kennisniveau behandeld.

Na het volgen van deze eendaagse training weet u hoe u als Vakbekwaam Persoon NEN 3140 toepast bij uw werkzaamheden.

Deze training is geheel aangepast aan de vernieuwde NEN 3140+A3.

Belangrijke wijzigingen daarin zijn onder meer:

 • Bescherming tegen vlambogen uitvoeriger meegenomen in procedures.
  De benodigde handelingen en PBM’s bepalen op basis van een risicoanalyse.
  Verplichting voor het vaststellen van de vlamboogenergie op de werkplek.

De NEN 3140 trainingen zijn opgebouwd rondom praktijksituaties. Voor de VP’er zijn dat bijvoorbeeld:

 • Bepalen van uw eigen instructietermijn
  Bepalen welke handelingen een leek mag doen
  Procedure spanningsloos maken
  Maken van een schakelbericht
  Lezen van een stuurstroomschema
  Bepalen van de voeding van bv handgereedschap
  Vervangen hoofdschakelaar
  Vervangen van een kabel met bepalen isoleerweerstand
  Invulling van de juiste PBM’s

Voorkennis

Voor deze training is enige voorkennis gewenst, namelijk een lager elektrotechnisch niveau verkregen door opleiding en/of ervaring (WEB-niveau 2).


Bekijk de video: Docent Rob Kaspers legt uit wat u in de training kunt verwachten.

Resultaat

 • U weet wat de taken en bevoegdheden zijn van alle betrokkenen, volgens NEN 3140;
 • U weet hoe installaties zijn opgebouwd en functioneren;
 • U kent de risico’s van werken met elektriciteit;
 • U kent de werkprocedures, veiligheidsmaatregelen, PBM’s;
 • U heeft kennis genomen van de wijzigingen in NEN 3140 op het gebied van vlambogen en PBM's.

Norm bij deze training (niet verplicht, wel praktisch)

NEN 3140:2011+A3:2019 nl
Bedrijfsvoering van elektrische installaties - Laagspanning

Wilt u NEN 3140 met korting aanschaffen?

Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande norm.
Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de norm wilt bestellen.

Programma

• Ongevallen met elektriciteit
• NEN 3140 in het gebruik
• Kwalificatie en opleiding
• Aanwijzingen
• Standaardprocedures
• Onderhoudsprocedures
• Werkprocedures
• Schakelbericht
• Praktijksituaties, bijvoorbeeld:
- Bepalen van uw eigen instructietermijn
- Bepalen welke handelingen een leek mag doen
- Procedure spanningsloos maken
- Maken van een schakelbericht
- Lezen van een stuurstroomschema
- Bepalen van de voeding van bv handgereedschap
- Vervangen hoofdschakelaar
- Vervangen van een kabel met bepalen isoleerweerstand
- Invulling van de juiste PBM’s

Docenten

Hubert de Veer

Hubert de Veer

Hubert de Veer is normcommissielid, heeft de pedagogische hogeschool gedaan en is afgestudeerd als tweedegraads docent elektrotechniek. Hij was docent aan de MTS in Tilburg en heeft maatwerkopleidingen ontwikkeld en verzorgd voor het bedrijfsleven. In 2008 heeft hij HV Advies en Opleidingen opgericht waarmee hij technische advies- en trainingstrajecten uitvoert. Hij is vaak betrokken bij engineeringsprojecten op de gebieden aarding, bliksembeveiliging en EMC. Voor NEN geeft hij trainingen over NEN 1010, NEN 3140 en 3840

Peter Schneiders

Peter Schneiders

Peter Schneiders heeft zich als Technical Support Specialist bij Getronics bijna 20 jaar bezig gehouden met het ontwerpen, schrijven, organiseren en geven van lesstof voor monteurs, het inspecteren ICT bekabelinginfrastructuren en het schrijven van procedures t.b.v. veilige bedrijfsvoering. Hij heeft zich daarbij onder meer bekwaamd in het geven van cursussen op het gebied van NEN 1010, NEN 3140 VOP en het uitvoeren van inspecties voor laagspanningsinstallaties en elektrische arbeidsmiddelen.

Rob Kaspers

Rob Kaspers

Rob is sinds 1994 werkzaam als technisch adviseur en trainer (theorie en praktijk) op het gebied van veilige elektrische bedrijfsvoering. Zijn expertise ligt in de domeinen laagspanning (NEN 3140 en NEN 1010), middenspanning en hoogspanning (NEN 3840). Rob heeft daarbij ruime ervaring met het voorbereiden van cursisten op praktijkexamens en het ondersteunen van organisaties bij het implementeren van NEN 3140 en NEN 3840. Behalve trainen in techniek, heeft Rob ook veel ervaring met het trainen van softskills. Het trainen van competenties van medewerkers vindt hij belangrijk. Door deze combinatie heeft hij al vele NEN 3140 implementatietrajecten succesvol begeleid. Voor NEN geeft Rob de technische trainingen over NEN 3140 en NEN 1010 en de softskills trainingen voor IV/WV en monteurs.

Ron de Goed

Ron de Goed

Opleiden zit Ron in het bloed. In 1985 startte hij zijn loopbaan als Hoofd / Praktijkopleider bij de PEN Bedrijfsschool. Van daaruit is hij doorgegroeid tot Opleidingsfunctionaris bij het PEN energiebedrijf en Hoofd van de afdeling Laagspannings- en Arbo opleidingen bij NUON Technisch opleidingen. Hierna heeft hij zeven jaar, als Algemeen Directeur, Rodego Arbotrainingen & Advisering geleid. In de loop der jaren heeft Ron zelf ook de nodige opleidingen gevolgd: MTS Elektrotechniek, Praktijkbegeleider, Hogere Opleiding Elektrotechniek, HBO Bedrijfskunde en een Masteropleiding Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ron geeft al jaren NEN 3140 trainingen.

Richard Groenewegen

Richard Groenewegen

Richard Groenewegen is al bijna 30 jaar actief in de elektrotechniek. In zijn loopbaan werkte hij eerst bij enkele grote installatiebedrijven en een gerenommeerd ingenieursbureau. Sinds 20 jaar is hij directeur van een inspectiebedrijf en een opleidingenbedrijf. Hij heeft daardoor een ruime praktijkervaring met werksituaties in laagspannings- en hoogspanningsinstallaties. Hij is lid van de normcommissie NEC 623 (NEN 3140 en NEN 3840) en geeft al bijna 20 jaar cursussen over laagspanningsveiligheid en hoogspanningsveiligheid.

Datum en locaties

Inschrijven € 495 excl. BTW p.p.