NEN 3140: Voldoende Onderricht Persoon (VOP)

Een Voldoende Onderricht Persoon moet periodiek een herinstructie krijgen

Inhoud

Duur Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur
Aantal deelnemers Max. 20 deelnemers
Voor wie Deze training is nuttig voor diegenen die vanuit hun functie eenvoudige elektrotechnische werkzaamheden uitvoeren met een beperkt elektrotechnisch risico, en/of toegang hebben tot schakelruimten. Denk bijvoorbeeld aan IT’ers of procesoperators, mechanisch monteurs, huismeesters en conciërges.
Prijs € 345 excl. BTW

U voert werkzaamheden uit met beperkt risico aan elektrische installaties en wilt opgeleid worden tot Voldoende Onderricht Persoon. Als Voldoende Onderricht Persoon bent u bevoegd om werkzaamheden met een beperkt elektrisch risico uit te voeren.

Na het volgen van training 'NEN 3140: Voldoende Onderricht Persoon' bent u op de hoogte van de regelgeving over veilig werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties, heeft u relevante elektrotechnische basiskennis en bent u geïnstrueerd in gangbare procedures o.a. inzake het spanningsloos maken van een installatie.

Herinstructie

Een Voldoende Onderricht Persoon moet periodiek een herinstructie krijgen. Wanneer dit moet gebeuren is afhankelijk van meerdere factoren.

Resultaat

  • U heeft het kennisniveau van een Voldoende Onderricht Persoon;
  • U kent de relevante wet- en regelgeving en de gevaren van werken met elektriciteit;
  • U weet welke procedures en maatregelen er zijn en welke hulpmiddelen gebruikt worden;
  • U kunt elektrotechnische werkzaamheden met beperkte risico’s veilig uitvoeren.

Norm bij deze training (niet verplicht, wel praktisch)

NEN 3140+A1:2015 nl

Wilt u NEN 3140 met korting aanschaffen?

NEN 3140 geeft eisen voor een veilige bedrijfsvoering nabij, aan of met elektrische installaties en arbeidsmiddelen. De norm bevat richtlijnen rondom de taken en verantwoordelijkheden voor de mensen die ermee werken. En de norm stelt o.a. eisen aan werkzaamheden als onderhoud, gebruik, inspectie en beheer van elektrische installaties en arbeidsmiddelen.

Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande norm.
Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de norm wilt bestellen.

Programma

Ochtend
09.30 uur Opening en voorstellen
09.40 - 12.30 uur Risico’s van elektriciteit, oorzaken van ongevallen
Voorkomen van ongevallen, wat je moet weten en doen
Basiskennis elektriciteit (begrippen: spanning, stroom en weerstand lektrotechnische tekeningen, gevaarlijke waarden, aanraakspanning afschakeltijd)
Klasse-indeling van apparatuur
Veilig werken in omstandigheden met een verhoogd risico
Oorzaken en gevolgen van kortsluiting
12.30 - 13.30 uur Lunch
Middag
13.40 - 16.30 uur Elektrische veiligheid en de Arbowetgeving, bedrijfseisen en NEN 3140 Aanwijzingsstructuur NEN 3140: hoe taken en verantwoordelijkheden zijn geregeld
Voorbeelden van werkzaamheden door een VOP
Procedures voor veilig werken (spanningsloos werken, werken op veilige afstand)
Het gebruik van Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) Werken volgens een schakelbericht
16.40 uur Cases en toets

Docent

Marcel Wensink

Marcel Wensink

Marcel Wensink heeft na zijn opleiding MTS-E (Elektro) en MTS-CT (Computertechniek) bijna 25 jaar werkervaring in de elektrotechniek opgedaan. Hij voerde functies uit op het gebied van installatie, in- en verkoop van elektrotechnische producten en van projecten. Bovendien verzorgde hij 15 jaar trainingen en opleidingen op het gebied van elektrotechniek en besturingstechniek.

Peter Schneiders

Peter Schneiders

Peter Schneiders heeft als Technical Support Specialist bij Getronics meer dan 20 jaar ervaring in het ontwerpen, schrijven, organiseren en geven van trainingen voor monteurs, het inspecteren van ICT- bekabelinginfrastructuren en het schrijven van procedures over veilige bedrijfsvoering. Hij heeft zich daarbij onder meer bekwaamd in het geven van cursussen op het gebied van NEN 1010, bekabelingssystemen voor de telematica, NEN 3140: VOP (voldoend onderricht persoon), VP (vakbekwaam persoon), IWV (installatie-/werkverantwoordelijke) en het uitvoeren van inspecties voor laagspanningsinstallaties en elektrische arbeidsmiddelen.

Beoordelingen NEN Trainingen

Datum en locaties

Inschrijven € 345 excl. BTW p.p.

Bedrijfstraining

Zijn er meerdere collega's die deze training willen volgen? Kies dan voor een bedrijfstraining. Alle medewerkers volgen dezelfde training en specifieke bedrijfscases kunnen worden toegevoegd. Informeer naar de mogelijkheden.

  • Prijsvoordeel vanaf 6 personen
  • Voeg eigen cases toe
  • Bepaal zelf datum & locatie

Offerte