NEN-EN-IEC 62353: Testen van medische elektrische toestellen

Alles over de geldende wetgeving en eisen voor de veiligheid van de medisch elektrische toestellen moet testen

Inhoud

Duur Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur
Aantal deelnemers Max. 20 deelnemers
Voor wie Deze training is nuttig voor medisch instrumentatietechnici, klinisch fysici en technische diensten van ziekenhuizen.
Prijs € 580 excl. BTW

Na het volgen van de training 'NEN-EN-IEC 62353: Testen van medische elektrische toestellen' heeft u meer grip op de veilige bedrijfsvoering van uw medische elektrische toestellen. U kent de geldende wetgeving en eisen en weet hoe u de veiligheid van de medisch elektrische toestellen moet testen.

Op het moment dat medische elektrische toestellen uw ziekenhuis binnenkomen mag u ervan uitgaan dat ze voldoen aan de minimale eisen voor veiligheid. Maar hoe weet u of de apparatuur daadwerkelijk veilig in gebruik genomen kan worden? Zijn er verborgen defecten of verborgen transportschade? En hoe test u of de toestellen tijdens de gebruiksduur, ook na onderhoud, veilig blijven functioneren?

Toelichting

In november 2014 is er een nieuwe editie van de norm IEC 62353 gepubliceerd. Hierin is een aantal nieuwe en gewijzigde onderwerpen opgenomen. Zo laat de nieuwe norm ook een vereenvoudigde inspectie van bestaande apparatuur toe op basis van IEC 60601-1. En er worden bijvoorbeeld hogere lekstromen toegestaan voor bepaalde apparatuur (zoals mobiele röntgen)

Ook alle wijzigingen en nieuwe onderwerpen van de norm IEC 62353 komen tijdens de training aan bod. Zo worden er in de herziene norm een aantal nieuwe en aangepaste meetmethoden beschreven, zijn er voor bepaalde toestellen hogere lekstromen toegestaan (interessant voor praktijken met mobiele röntgenapparatuur) en worden er in de norm nu ook richtwaarden voor isolatieweerstand gegeven.

Vervolgtraining

Voor of na de training 'NEN-EN-IEC 62353: Testen van medische elektrische toestellen' kunt u de training 'NEN 1010: Medisch gebruikte ruimten' volgen.

Resultaat

  • U kent de wettelijke eisen aan de elektrische veiligheid van medische toestellen:
  • U weet wat de relatie is met NEN 1010, NEN-EN-IEC 60601-1, NEN-EN-IEC 62353 en de voorschriften van de fabrikant;
  • U weet hoe aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid en deskundigheid zijn geregeld;
  • U weet over elektrische veiligheid in relatie tot klasse-indeling van medisch gebruikte ruimten;
  • U weet hoe en wat te testen na ingebruikname, reparatie en inspectie van medische elektrische toestellen;
  • U kent de eisen voor periodieke testen.

Norm bij deze training (niet verplicht, wel praktisch)

NEN-EN-IEC 62353:2014 en

Wilt u NEN-EN-IEC 62353 met korting aanschaffen?

NEN-EN-IEC 62353 is de internationale standaard voor het periodiek en na reparatie testen van medische elektrische toestellen. Binnenkort wordt er een nieuwe editie van de norm IEC 62353 gepubliceerd. Hierin is een aantal nieuwe en gewijzigde onderwerpen opgenomen. Daarnaast heeft u te maken met wettelijke eisen die gesteld worden vanuit de Richtlijn medische hulpmiddelen, de Laagspanningsrichtlijn en de EMC Richtlijn.

Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande norm.
Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de norm wilt bestellen.

Programma

09.30 uur Opening en voorstellen
09.40 - 12.30 uur - Wettelijke verplichtingen
- Normen; relatie tussen NEN 1010, NEN-EN-IEC 60601-1, NEN-EN-IEC 62353
- Inspectie-eisen voor ingebruikname, na onderhoud en tijdens gebruik
- De uit te voeren metingen
- Toegelaten lekstromen van de verschillende type medische apparatuur
12.30 - 13.30 uur Lunch
13.40 - 16.30 uur - Aanvullende aanraakstroommeting
- Toegelaten isolatieweerstand met richtwaarden
- Inspectie van medische systemen bestaande uit onderling verbonden toestellen; medische met medische en medische met niet-medische apparatuur
- De te gebruiken meetapparatuur
16.40 uur Evalutie / afronding

Docenten

Pouw Jongbloed

Pouw Jongbloed

Pouw Jongbloed is lid van de Technische Commissie NEN 1010, NEC 623, de Werkgroep NEN 1010 medische ruimten, NEC 31 en NEC 17B. Verder is hij bestuurslid bij Stipel (Stichting Persoonscertificatie Energietechniek) en voorzitter van NEC 44.

Mark van Abkoude

Mark van Abkoude

Mark van Abkoude heeft ruime ervaring als projectleider/ inspecteur medische technologie bij TÜV Rheinland Nederland B.V. Hij is een expert op het gebied van elektrische veiligheid in medisch gebruikte ruimten. Ook is hij mede-auteur van de praktijkgids 'Elektrische veiligheid in medisch gebruikte ruimten', lid van de normcommissie NEC 64/TC/WG710 “Medisch gebruikte ruimten” en van NEC 101 “Electrostatics”.

Datum en locaties

Inschrijven € 580 excl. BTW p.p.