Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439

Ook leren hoe u kunt verifiëren of uw ontwerp klopt met de specificaties?

Inhoud

Duur Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur (online training ca. 1,5 uur)
Aantal deelnemers Max. 20 deelnemers
Voor wie Deze training is nuttig voor installatie- en werkverantwoordelijken, installatietechnisch adviseurs, technische inkopers, bestekschrijvers, ontwerpers, paneelbouwers, assembleerders, bouwers van besturingskasten, installateurs, inspecteurs, veiligheidskundigen en arbodiensten die betrokken zijn bij risico-inventarisaties en -evaluaties.
Prijs € 650 excl. BTW


De blended training 'Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439' richt zich op de eisen en de achtergronden op het gebied van schakelkasten. Als fabrikant of ontwerper van schakelkasten moet u de normen kennen om de veiligheid te waarborgen. U moet weten welke eisen aan beschermde voorzieningen worden gesteld.

Deze training helpt u om de veiligheid van schakelkasten te testen ee hoe u om gaat met technische documentatie.

Blended training

De training ‘Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’ is een blended training. Dat betekent dat de klassikale training wordt gecombineerd met een online module (e-learning).

De online training is de voorbereiding op de klassikale training. Tijdens de online training krijgt u alle nodige achtergrondinformatie waarmee u tijdens de klassikale dag aan de slag kunt.

De online module bestaat uit drie delen:
1. Introductie
2. Wegwijs in de regelgeving NEN-EN-IEC 61439
3. Basiskennis bij de eisen in NEN-EN-IEC 61439

Vervolgtraining

Na de training 'Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’ kunt u de verdiepingstraining: 'Verificatie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439' volgen. Schrijft u zich in voor beide trainingen dan geldt een combinatiekorting. Meer informatie over Leergang ontwerpen schakelkasten.

Ook interessante trainingen

Bij het inspecteren van schakelkasten zijn de volgende twee blended trainingen beschikbaar:
'Inspectie van elektrische installaties' en 'Inspectie van schakelkasten'. Schrijft u zich in voor beide trainingen dan geldt een combinatiekorting. Meer informatie over Leergang inspecteren schakelkasten.

Resultaat

 • U weet hoe installaties en schakel- en verdeelsystemen zijn opgebouwd;
 • U kent de risico’s en gevaren van installaties en verdeelsystemen;
 • U kent de algemene uitgangspunten van de elektriciteitsleer in relatie tot verdeelsystemen;
 • U bent op de hoogte van de wettelijke eisen en de relatie met NEN-EN-IEC 61439 voor schakel- en verdeelinrichtingen (en andere elektrotechnische normen);
 • U kunt uw weg vinden in de norm NEN-EN-IEC 61439 en relevante bepalingen opzoeken;
 • U kent de uitgangspunten en normeisen voor het elektrotechnisch, thermisch en veilig functioneren van schakel- en verdeelinrichtingen;
 • U weet welke beschermende voorzieningen u moet treffen tegen (elektrisch) aanrakingsgevaar en kent u de eisen die de norm stelt aan aarding en vereffening;
 • U kent de eisen die de norm stelt aan onder andere isolatie van geleiders, temperatuurstijgingen, beveiliging tegen kortsluiting, voedingsnetten en EMC;
 • U weet welke constructie-eisen gesteld worden, zoals compartimentering en IP-graden;
 • U weet hoe u moet omgaan met technische documentatie;
 • U weet welke eindtesten na samenbouw vereist worden.

Normen bij deze training (niet verplicht, wel praktisch)

NEN-EN-IEC 61439-1:2011 nl

NEN-EN-IEC 61439-2:2011 nl

Wilt u NEN-EN-IEC 61439 deel 1 en/of 2 met korting aanschaffen?

NEN-EN-IEC 61439-1 en NEN-EN-IEC 61439-2 geven belangrijke voorschriften voor het bouwen en ontwerpen van veilige schakel- en verdeelinrichtingen.

De oude norm NEN-EN-IEC 60439 is op 1 november 2014 ingetrokken en geeft vanaf die datum ook géén vermoeden van overeenstemming meer met de Europese richtlijnen. Alléén het toepassen van NEN-EN-IEC 61439-1 en NEN-EN-IEC 61439-2 leidt tot overeenstemming met de eisen van de Laagspanningsrichtlijn en de EMC richtlijn.

Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande normen.
Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de normen wilt bestellen.

Programma

Ochtend Welkom en kennismaking
Structuur van de norm en programma
Productinformatie
Constructieve eisen zoals IP-graden, lucht en kruipwegen, aarding en interne bedrading
Middag Prestatie-eisen: thermisch gedrag en kortsluitvastheid
Korte inleiding ontwerpverificatie
Eindtesten

Docent

Roel Ritsma

Roel Ritsma

ir Roel Ritsma is voorzitter van de normcommissie NEC 17 BD Laagspanningsschakelmaterieel. Deze commissie heeft zowel de NEN-EN-IEC 60947 (industriële componenten) als NEN-EN-IEC 61439 (kastenbouw) onder zijn hoede. Roel Ritsma is tevens lid van verscheidene internationale IEC-werkgroepen, waaronder de werkgroep die zich met de IEC 61439-1 bezighoudt.

Datum en locaties

Inschrijven € 650 excl. BTW p.p.

Combinatiekorting

Voor deze training geldt een combinatiekorting. Als u zich inschrijft voor de verdiepingstraining 'Verificatie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439' ontvangt u maar liefst 100 euro korting! U betaalt € 1.185,- in plaats van € 1.285,-.

Inschrijven