Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439

Ook leren hoe u kunt verifiëren of uw ontwerp klopt met de specificaties?

Inhoud

Duur Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur (online training ca. 1,5 uur)
Aantal deelnemers Max. 20 deelnemers
Voor wie Deze training is nuttig voor installatie- en werkverantwoordelijken, installatietechnisch adviseurs, technische inkopers, bestekschrijvers, ontwerpers, paneelbouwers, assembleerders, bouwers van besturingskasten, installateurs, inspecteurs, veiligheidskundigen en arbodiensten die betrokken zijn bij risico-inventarisaties en -evaluaties.
Prijs € 650 excl. BTW

U fabriceert of ontwerpt schakelkasten? Om de veiligheid te waarborgen moet u de normen kennen. En u moet weten welke eisen aan beschermende voorzieningen worden gesteld.

Hoe test u de veiligheid van uw schakelkasten en hoe gaat u om met technische documentatie?

Na het volgen van de training 'Veilige schakelkasten voglens NEN-EN-IEC 61439' kent u de eisen en achtergronden.

Blended training
De training ‘Veilige schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439’ is een blended training. Dat betekent dat de klassikale training wordt gecombineerd met een online module (e-learning). De online training is de voorbereiding op de klassikale training. Tijdens de online training krijgt u alle nodige achtergrondinformatie waarmee u tijdens de klassikale dag aan de slag kunt.

Resultaat

 • U weet hoe installaties en schakel- en verdeelsystemen zijn opgebouwd;
 • U kent de risico’s en gevaren van installaties en verdeelsystemen;
 • U kent de algemene uitgangspunten van de elektriciteitsleer in relatie tot verdeelsystemen;
 • U bent op de hoogte van de wettelijke eisen en de relatie met NEN-EN-IEC 61439 voor schakel- en verdeelinrichtingen (en andere elektrotechische normen);
 • U kunt uw weg vinden in de norm NEN-EN-IEC 61439 en relevante bepalingen opzoeken;
 • U kent de uitgangspunten en normeisen voor het elektrotechnisch, thermisch en veilig functioneren van schakel- en verdeelinrichtingen;
 • U weet welke beschermende voorzieningen u moet treffen tegen (elektrisch) aanrakingsgevaar en kent u de eisen die de norm stelt aan aarding en vereffening;
 • U kent de eisen die de norm stelt aan onder andere isolatie van geleiders, temperatuurstijgingen, beveiliging tegen kortsluiting, voedingsnetten en EMC;
 • U weet welke constructie-eisen gesteld worden, zoals compartimentering en IP-graden;
 • U weet hoe u moet omgaan met technische documentatie;
 • U weet welke eindtesten na samenbouw vereist worden.

Normen bij deze training

NEN-EN-IEC 61439-1:2011 nl
Laagspanningsschakel-en-verdeelinrichtingen - Deel 1: Algemene regels

NEN-EN-IEC 61439-2:2011 nl
Laagspanningsschakel-en-verdeelinrichtingen - Deel 2: Vermogensschakel-en-verdeelinrichtingen voor geïnstrueerde personen

Wilt u NEN-EN-IEC 61439 deel 1 en/of 2 met korting aanschaffen?

NEN-EN-IEC 61439-1 en NEN-EN-IEC 61439-2 geven belangrijke voorschriften voor het bouwen en ontwerpen van veilige schakel- en verdeelinrichtingen.

De oude norm NEN-EN-IEC 60439 is op 1 november 2014 ingetrokken en geeft vanaf die datum ook géén vermoeden van overeenstemming meer met de Europese richtlijnen. Alléén het toepassen van NEN-EN-IEC 61439-1 en NEN-EN-IEC 61439-2 leidt tot overeenstemming met de eisen van de Laagspanningsrichtlijn en de EMC richtlijn.

Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande normen.
Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de normen wilt bestellen.

Programma

09.30 Aanvang
Structuur van de norm en programma
Productinformatie
12.30 Lunch
13.15 Prestatie-eisen: thermisch gedrag en kortsluitvastheid
Korte inleiding ontwerpverificatie
Eindtesten
16.30 Afsluiting

Docent

Roel Ritsma

Roel Ritsma

ir Roel Ritsma is voorzitter van de normcommissie NEC 17 BD Laagspanningsschakelmaterieel. Deze commissie heeft zowel de NEN-EN-IEC 60947 (industriële componenten) als NEN-EN-IEC 61439 (kastenbouw) onder zijn hoede. Roel Ritsma is tevens lid van verscheidene internationale IEC-werkgroepen, waaronder de werkgroep die zich met de IEC 61439-1 bezighoudt.

Beoordelingen NEN trainingen

Datum en locaties

Inschrijven € 650 excl. BTW p.p.

Combinatiekorting

Voor deze training geldt een combinatiekorting. Als u zich inschrijft voor de verdiepingstraining 'Verificatie van schakelkasten volgens NEN-EN-IEC 61439' ontvangt u maar liefst 100 euro korting! U betaalt € 1.185,- in plaats van € 1.285,-.

Inschrijven

Bedrijfstraining

Zijn er meerdere collega's die deze training willen volgen? Kies dan voor een bedrijfstraining. Alle medewerkers volgen dezelfde training en specifieke bedrijfscases kunnen worden toegevoegd. Informeer naar de mogelijkheden.

 • Prijsvoordeel vanaf 4 personen
 • Voeg eigen cases toe
 • Bepaal zelf datum & locatie

Offerte