ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid: elektrische installaties

Veilige elektrische installatie volgens NEN-EN-IEC 60079-14

Inhoud

Duur Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur
Aantal deelnemers Max 20
Voor wie Deze trainingsmodule is nuttig voor: - Beheerders of eigenaren van arbeidsplaatsen en bedrijfsmiddelen met explosiegevaar, zoals veiligheidskundigen en arboverantwoordelijken - Ontwerpers en medewerkers van technische (onderhouds-)diensten die verantwoordelijk zijn voor de elektrische installaties - Inspecteurs - Projectleiders, managers en veiligheidskundigen zonder technische achtergrond (module ‘introductie’).
Prijs € 580 excl. BTW

Voorkennis
Basiskennis van de ATEX-richtlijnen is vereist. Wanneer u deze kennis niet heeft, raden we u aan om eerst de 1ste module ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid: introductie te volgen.

Als ontwerper van elektrische installaties of beheerder van een arbeidsplaats waar explosieve atmosferen aanwezig kunnen zijn heeft u te maken met de ATEX-richtlijnen. Tijdens deze dag wordt dieper ingegaan op de norm die belangrijk is voor een veilige elektrische installatie: NEN-EN-IEC 60079-14. Deze norm bevat specifieke eisen voor het ontwerp van elektrische installaties en de keuze en plaatsing van materieel op plaatsen waar gas- of stofexplosiegevaar heerst.

De vertaling van de IEC 60079-14:2014-en, is een feit. Er zijn relatief veel zaken aangepast vandaar dat het raadzaam is u te laten informeren over deze wijzigingen. Enkele wijzigingen zijn duidelijk compromissen die voort komen uit de internationale samenwerking en in veel gevallen niet altijd worden begrepen.

Een gevolg hiervan is dat deze normteksten, voor een bepaald probleem, vaak meerdere oplossingen biedt. Maar de gekozen oplossing levert per definitie niet altijd een bevredigend resultaat op. Het is daarom belangrijk dat men leert, om de verschillende oplossingen op hun merites te beoordelen. Er worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan kabel waarop de Europese kabelfabrikanten vaak nee moeten verkopen. Dit heeft niet alleen betrekking op eigenaren van installaties (opdrachtgevers), maar zeker ook op installateurs en uiteraard ook op ingenieurs- en adviesbureaus.

De opdrachtgevers zullen met nadruk moeten kiezen welk keuzes zij willen maken. Als hier geen duidelijk standpunt over wordt ingenomen krijgt men oplossingen die men mogelijk achteraf niet wil. Maar dit zou ook kunnen leiden tot extra archiveren van documenten, intensiever toezicht op projecten en als laatste mogelijk meer onderhoud.

Dit kan overigens ook verstorend werken in de relatie tussen de opdrachtgever, en de betreffende installateur(s) en/of adviseur(s). Een ontevreden opdrachtgever is het laatste wat men wil.

Na het volgen van de training kent u de belangrijkste principes en weet u hoe u een elektrische installatie voor in een explosiegevaarlijke omgeving volgens NEN-EN-IEC 60079-14 ontwerpt en installeert. In de training wordt veel in groepjes met cases gewerkt.

Kortom redenen genoeg om u goed te laten informeren over de impact van deze nieuwe norm.

Resultaat

  • U bent door een korte herhaling weer bekend met de opbouw van de ATEX-poster
  • U kent de principes van intrinsieke veiligheid, drukvast en verhoogde veiligheid
  • U kunt de norm NEN-EN-IEC 60079-14 voor elektrische installaties toepassen
  • U kent de verschillen tussen gas en stof binnen NEN-EN-IEC 60079-14
  • U kunt werken volgens NEN-EN 1127-1

Belangrijke normen bij deze training (Niet verplicht)

NEN-EN-IEC 60079-14:2014 nl
Explosieve atmosferen - Deel 14: Ontwerp, keuze en opstelling van elektrische installaties

NEN-EN 1127-1:2011 en
Plaatsen waar explosiegevaar kan heersen - Explosiepreventie en -bescherming - Deel 1: Grondbeginselen en methodologie

Wilt u de normen met korting aanschaffen?
Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande normen. Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de normen wilt bestellen.

Programma

09.30 Kennismaking
Kortsluitanker motoren
Principe van intrinsieke veiligheid
11.00 Pauze
Elektrische installaties in een explosiegevaarlijke omgeving
12.30 Lunch
Frequentie geregelde aandrijvingen
15.00 Pauze
Aarding en potentiaalvereffening m.b.t. intrinsieke veilige installaties
16.15 Vragen/Einde

Docenten

Hans Broekmolen

Hans Broekmeulen is lid van de normcommissies CEN/TC 305 Ontplofbare atmosferen en NEC 31 Elektrisch materieel in verband met ontploffingsgevaar. En dagelijks met ATEX in de praktijk bezig.

Beoordelingen NEN Trainingen

Datum en locaties

Inschrijven € 580 excl. BTW p.p.

Bedrijfstraining

Zijn er meerdere collega's die deze training willen volgen? Kies dan voor een bedrijfstraining. Alle medewerkers volgen dezelfde training en specifieke bedrijfscases kunnen toegevoegd worden. Informeer naar de mogelijkheden!

  • Prijsvoordeel vanaf 4 personen
  • Voeg eigen cases toe
  • Bepaal zelf datum & locatie

Offerte