ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid: introductie

Leer hoe om te gaan met explosiegevaar!

Inhoud

Duur Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur
Aantal deelnemers Max 20
Voor wie Deze trainingsmodule is nuttig voor: - Beheerders of eigenaren van arbeidsplaatsen en bedrijfsmiddelen met explosiegevaar, zoals veiligheidskundigen en arboverantwoordelijken - Ontwerpers en medewerkers van technische (onderhouds-)diensten die verantwoordelijk zijn voor de elektrische installaties - Inspecteurs - Projectleiders, managers en veiligheidskundigen zonder technische achtergrond (module ‘introductie’).
Prijs € 580 excl. BTW

Normen en richtlijnen
Als ontwerper van materieel of beheerder van een arbeidsplaats of elektrisch materieel heeft u te maken met explosiegevaar. Om explosies te kunnen voorkomen, moet u weten hoe ze ontstaan. Zo is het belangrijk om te weten welke factoren leiden tot een gas- of stofexplosie. Hoe beoordeelt u materieel op veiligheid? Hoe voorkomt u elektrostatische oplading en vooral ook ontlading? Met kennis van dit soort zaken creëert u een explosieveilige omgeving en krijgt u een goedkeuring van de arbeidsinspecteur.

Na het volgen van deze eendaagse introductietraining weet u hoe u moet omgaan met explosiegevaar. U maakt kennis met de ATEX-richtlijnen die u helpen bij het beoordelen van materieel. U leert welke ontstekingsbronnen er zijn. Zo wordt elektrostatische ontlading uitgebreid behandeld. En u leert de belangrijkste constructievormen van elektrische materialen kennen en coderingen van materieel herkennen.

Regelgeving voor producten
ATEX 95 werd begin 2016 inhoudelijk herzien en vervangen door ATEX 114
ATEX-richtlijn 114 stelde eisen aan de losse producten, apparaten en veiligheidsvoorzieningen waaruit die installatie als geheel wordt opgebouwd. Voor Nederland is deze richtlijn opgenomen in de Warenwet.

Arboregelgeving
ATEX 137 bleef ongewijzigd, maar na het Verdrag van Lissabon omgenummerd naar ATEX 153.
De ATEX bedrijfsrichtlijn 1992/92/EG, ook bekend als ATEX 137, beschrijft voor werkgevers de minimum veiligheidseisen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen. Voor Voor Nederland is deze richtlijn opgenomen in de ARBO wet- en regelgeving.

Resultaat

  • U kent de normen die van belang zijn bij het creëren van een explosieveilige omgeving
  • U weet wat ATEX 114 voor u betekent
  • U weet wat ATEX 153 voor u betekent
  • U heeft basiskennis van wat statische elektriciteit is en hoe u hiermee om moet gaan
  • U heeft basiskennis van de eisen die gesteld worden aan elektrische constructies en kunt u deze vertalen naar een veilige werkomgeving
  • U heeft inzicht in de gevaren en risico’s

Belangrijke normen voor deze training (niet verplicht)

NPR 7910-1:2010+C1:2012 nl
Gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar - Deel 1: Gasexplosiegevaar, gebaseerd op NEN-EN-IEC 60079-10-1:2009

NPR 7910-2:2010 nl
Gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar - Deel 2: Stofexplosiegevaar, gebaseerd op NEN-EN-IEC 60079-10-2:2009

Wilt u de normen met korting aanschaffen?
Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande normen. Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de normen wilt bestellen.

Programma

09.30 Kennismaking
Inleiding Explosieveiligheid
Karakteristieke stofgegevens
11.00 Pauze
ATEX 114
12.30 Lunch
ATEX 153
Statische elektriciteit / ontsteekbronnen
15.00 Pauze
Constructievormen voor explosieveilig elektrisch materieel
16.15 Vragen

Docenten

Hans Broekmeulen

Hans Broekmeulen

Hans Broekmeulen is lid van de normcommissies CEN/TC 305 Ontplofbare atmosferen en NEC 31 Elektrisch materieel in verband met ontploffingsgevaar. En dagelijks met ATEX in de praktijk bezig.

Datum en locaties

Inschrijven € 580 excl. BTW p.p.

E-learning

Liever in eigen tempo leren?

Ga dan voor onze e-learning. E-learning wordt afgesloten met een online examen.

Meer info

Bedrijfstraining

Zijn er binnen uw organisatie meerdere collega's met dezelfde opleidingsbehoefte? Of wilt u groepsgewijs kennis delen, laten aanvullen of opfrissen door een praktijkgerichte docent die naar u toe komt? Dan is een bedrijfstraining voor u interessant.

Offerte