ATEX-richtlijnen en explosieveiligheid: introductie

Maak kennis met de ATEX-richtlijnen en leer risico’s inschatten tijdens deze ééndaagse training.

Inhoud

Duur Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur
Aantal deelnemers Max 20
Voor wie Deze trainingsmodule is nuttig voor beheerders of eigenaren van arbeidsplaatsen en bedrijfsmiddelen waar explosiegevaar is, zoals veiligheidskundigen en arboverantwoordelijken; ontwerpers en medewerkers van technische (onderhouds-)diensten die verantwoordelijk zijn voor de elektrische installaties; inspecteurs. Omdat het een introductie is, is de training ook zeer geschikt voor projectleiders, managers en veiligheidskundigen zonder technische achtergrond
Prijs € 580 excl. BTW

Normen en richtlijnen
Als ontwerper van materieel of beheerder van een arbeidsplaats of elektrisch materieel heeft u te maken met explosiegevaar. Om gas- of stofexplosies te voorkomen, moet u weten hoe ze ontstaan. Tijdens de training leert u hoe u materieel beoordeelt op veiligheid en hoe elektrostatische oplading en vooral ontlading voorkomt. Hierdoor creëert u een explosieveilige omgeving en krijgt u een goedkeuring van de arbeidsinspecteur.

Na het volgen van deze eendaagse introductietraining weet u hoe u moet omgaan met explosiegevaar. U maakt kennis met de ATEX-richtlijnen die u helpen bij het beoordelen van materieel. U leert welke ontstekingsbronnen er zijn.

Regelgeving voor producten
ATEX 95 werd begin 2016 inhoudelijk herzien en vervangen door ATEX 114
ATEX-richtlijn 114 stelde eisen aan de losse producten, apparaten en veiligheidsvoorzieningen waaruit die installatie als geheel wordt opgebouwd. Voor Nederland is deze richtlijn opgenomen in de Warenwet.

ATEX 114 en ATEX 153
ATEX-richtlijn 114 stelt eisen aan de losse producten, apparaten en veiligheidsvoorzieningen waaruit een installatie wordt opgebouwd. Voor Nederland is deze richtlijn opgenomen in de Warenwet. ATEX 114 bestaat sinds begin 2016 en is de inhoudelijk herziene ATEX 95.

Arboregelgeving
ATEX 153 beschrijft voor werkgevers de minimum veiligheidseisen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor werknemers die door explosieve atmosferen gevaar kunnen lopen. Voor Nederland is deze richtlijn opgenomen in de arbo wet- en regelgeving. Voorheen heette deze richtlijn ATEX 137.

Resultaat

  • U kent de normen die van belang zijn bij het creëren van een explosieveilige omgeving.
  • U weet hoe u met behulp van ATEX 114 en ATEX 153 materieel kunt beoordelen op explosieveiligheid.
  • U heeft basiskennis van wat statische elektriciteit is en hoe u hiermee om moet gaan.
  • U heeft basiskennis van de eisen die gesteld worden aan elektrische constructies en kunt u deze vertalen naar een veilige werkomgeving.
  • U heeft inzicht in de gevaren en risico’s.
  • U kent de belangrijkste constructievormen van elektrische materialen en herkent coderingen van materie.

Belangrijke normen voor deze training (niet verplicht)

NPR 7910-1:2010+C1:2012 nl
Gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar - Deel 1: Gasexplosiegevaar, gebaseerd op NEN-EN-IEC 60079-10-1:2009

NPR 7910-2:2010 nl
Gevarenzone-indeling met betrekking tot explosiegevaar - Deel 2: Stofexplosiegevaar, gebaseerd op NEN-EN-IEC 60079-10-2:2009

Wilt u de normen met korting aanschaffen?
Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande normen. Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de normen wilt bestellen.

Programma

09.30 Kennismaking
Inleiding Explosieveiligheid
Karakteristieke stofgegevens
11.00 Pauze
ATEX 114
12.30 Lunch
ATEX 153
Statische elektriciteit / ontsteekbronnen
15.00 Pauze
Constructievormen voor explosieveilig elektrisch materieel
16.15 Vragen

Docenten

Hans Broekmeulen

Hans Broekmeulen

Hans Broekmeulen heeft na zijn opleiding Hans jarenlang gewerkt bij het internationale chemisch-farmaceutisch bedrijf Organon Diosynth in Oss, waar hij uiteindelijk chef elektro en installatie verantwoordelijke werd. Explosieveiligheid kreeg de grote interesse van Hans, die sinds een aantal jaar als zelfstandig adviseur werkt. Hij adviseert, doet inspecties en geeft trainingen op het gebied van explosieveiligheid. Sinds 14 jaar geeft hij ook trainingen voor NEN. Daarnaast is hij lid van de normcommissies CEN/TC 305 Ontplofbare atmosferen en NEC 31 Elektrisch materieel in verband met ontploffingsgevaar.

Datum en locaties

Inschrijven € 580 excl. BTW p.p.

E-learning

Liever in eigen tempo leren?

Ga dan voor onze e-learning. E-learning wordt afgesloten met een online examen.

Meer info

Bedrijfstraining

Zijn er binnen uw organisatie meerdere collega's met dezelfde opleidingsbehoefte? Of wilt u groepsgewijs kennis delen, laten aanvullen of opfrissen door een praktijkgerichte docent die naar u toe komt? Dan is een bedrijfstraining voor u interessant.

Offerte