Functional safety in de machinebouw

2 dagen training met docenten die dagelijks in de praktijk actief zijn met machineveiligheid. Oftewel informatie uit eerste hand, toegelicht met voorbeelden vanuit de praktijk.

Inhoud

Duur 2 dagen 09:30 - 16:30 uur
Aantal deelnemers Max. 15
Voor wie Deze training is nuttig voor fabrikanten, ontwerpers, importeurs, inkopers en systeemintegrators van met name nieuwe machines. Daarnaast is de training nuttig voor systeemintegrators en technische diensten van productiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor het veilig en betrouwbaar functioneren van hun bestaande machines. Ook is deze interessant wanneer wijzigingen aan machines worden doorgevoerd die van invloed kunnen zijn op de besturing van machines.
Prijs € 985 excl. BTW


Toelichting
Om een veiligheidsdeel van een besturing te ontwerpen is het noodzakelijk om kennis te hebben van de normen ISO-13849-1 (Performance Level) en IEC 62061 (Safety Integrity Level) en een duidelijke keuze te kunnen maken.

U krijgt in deze tweedaagse training een goed begrip van deze normen én leert ermee werken in de praktijk. Dag 1 vormt de theoretische basis. Op dag 2 wordt dieper op de theorie ingegaan. De tweede dag is voor een groot deel een praktijkdag.

Voorkennis
Het wordt aanbevolen om de module Ricobeoordeling machines te volgen. Deze dag bevat de basiskennis om direct in te kunnen stappen in het ontwerpen van besturingstechnische veiligheidscircuits.

Belangrijke normen bij deze training (Niet verplicht)

NEN-EN-ISO 13849-1:2016 en
Veiligheid van machines - Veiligheidsgerelateerde delen van besturingssystemen - Deel 1: Algemene beginselen voor het ontwerp

IEC 62061:2005+A1:2012+A2:2015/C1:2015 en

Wilt u de normen met korting aanschaffen?
Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande normen. Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de normen wilt bestellen.

Resultaat

  • Heeft u theoretische kennis van PL &SIL
  • Kunt een keuze maken tussen PL en SIL
  • Kunt u blokschema's opzetten aan de hand van een case
  • Weet u hoe u de juiste componenten uitzoekt voor een veiligheidscircuit
  • Weet u welke vereisten aan safety-software worden gesteld
  • Heeft u op basis van een praktijk case ervaring opgedaan met het zelf ontwerpen en valideren van ketens
  • Kunt u werken met een softwaretool voor het berekenen van de faalkans (PFHD) van veiligheidscircuits

Programma

Dag 1 Theoretische basis Functional Safety
9:00 Ochtendsessie
- Wat is een veiligheidsfunctie?
- Startcase: Bepalen van het PL en SIL voor een besturingstechnische maatregel
- De basis: faalkansen en faalkansrekenen
12:30 Lunchpauze
13:15 Middagsessie
- Theorie: SIL & PL in een notendop, op basis van de ISO 13849-1 en IEC 62061
- Belangrijkste begrippen bij PL & SIL
- Soorten Fouten
- Keuze tussen SIL of PL?
16:30 Eind dag 1
Dag 2 Praktische toepassing Functional Safety
9:00 Ochtendsessie
- Omschrijven van veiligheidsfuncties (SRS)
- Blokschema’s opzetten aan de hand van de case
- Uitzoeken van componenten voor in een simpel veiligheidscircuit op basis van figuur 5 / tabel 5 (zowel ISO 13849-1 als IEC 62061)
- Basiscircuit ontwerp: Waar moet aan gedacht worden?
- Stappen om tot een gevalideerd circuit te komen
12:30 Lunchpauze
13:15 Middagsessie
- Onderzoek naar de verschillen in de paramaters van verschillende componenten, zoals B10d, MTTFd, PFHd, hoe reageren deze in een systeem
- Het zelf opstellen van een ‘simpele keten’
- Validatie van de keten met een software tool
- De toekomst van SIL & PL
16:30 Eind

Docenten

Martijn Drost

Martijn Drost

Martijn Drost is machineveiligheidsexpert. Opgeleid als elektrotechnisch en werktuigbouwkundig ingenieur. Zijn loopbaan is hij gestart als automation engineer en inmiddels ruim 15 jaar actief binnen het vakgebied van industriële veiligheid. Gedurende zijn loopbaan heeft hij steeds meer affiniteit ontwikkeld voor het overbrengen van kennis en het meedenken in pragmatische oplossingen. Dat doet hij door machinefabrikanten, werkgevers, engineers en consultants te adviseren en coachen in het gebruiken van de complexe wet- en regelgeving rondom machineveiligheid. Martijn is lid van een aantal normcommissies en kennisplatforms binnen NEN.

Henrie Verwey

Henrie Verwey

Henrie Verwey heeft na zijn HTS-opleiding Industriële Automatisering diverse jaren als project engineer en projectleider gewerkt. Hij heeft in diverse branches (machinebouw, food, chemie en logistiek) productieprocessen geautomatiseerd. De laatste 20 jaar heeft hij zich bezig gehouden met industriële veiligheid en dan met name de specialismen machineveiligheid, elektrische veiligheid (o.a. EN-IEC 60204-1) en functionele veiligheid (PL en SIL). Henrie is lid van een aantal normcommissies en kennisplatforms binnen NEN.

Datum en locaties

Inschrijven € 985 excl. BTW p.p.

Bedrijfstraining

Alle medewerkers volgen dezelfde training en specifieke bedrijfscases kunnen toegevoegd worden. U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Offerte