NEN-EN-IEC 60204-1: Elektrische uitrusting van machines

Geeft praktische invulling aan de Laagspanningsrichtlijn en Machinerichtlijn.

Inhoud

Duur Eén dag van 09.30 tot 16.30 uur
Aantal deelnemers Max. 18 deelnemers
Voor wie Ontwerpers, constructeurs, monteurs, paneelbouwers, installateurs, medewerkers van technische diensten, installatieverantwoordelijken en anderen die machines ontwerpen, fabriceren, assembleren, aanpassen, samenbouwen of renoveren. Daarnaast keuringsinstanties, adviseurs, inspecteurs en arbodiensten die betrokken zijn bij risico-inventarisaties en -evaluaties en de afname (FAT en SAT) en inspectie van machines en samengestelde installaties.
Prijs € 580 excl. BTW

NIEUW: Online trainig

De training van 2 april over NEN-EN-IEC 60204 bieden we in verband met de maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het Coronavirus te beperken, als online training aan. NEN en de docent Henrie Verwey hebben een alternatief ontwikkeld, waarmee de training toch door kan gaan op dezelfde datum. Volgt u deze training dan ontvangt u 25% korting op de reguliere prijs.

Hoe werkt het
U ontvangt van ons een link en een korte instructie. Op het tijdstip dat de online training begint, klikt u op de link. U heeft niets anders nodig dan een computer met internetverbinding.

Wat kunt u verwachten
De docent Henrie Verwey heeft het oorspronkelijke programma aangepast, zodat er meer in korte blokken gewerkt wordt. De blokken met uitleg wisselt de docent af met opdrachten en vragen. En uiteraard voldoende pauzes. Tevens heeft u de mogelijkheid om vragen te stellen. Het materiaal van de training ontvangt vooraf u per mail.

Tijdsduur
De training start om 9.30 uur. Wij verwachten dat de training om ca. 16.00 uur is afgelopen is. Er zullen voldoende pauzes ingepland, zodat u even achter uw scherm vandaan kan gaan

Nieuw
Het geven van trainingen in een andere variant dan klassikaal is voor de docent niet nieuw. Voor NEN wel en misschien voor u ook. Wij hopen dat u wilt deelnemen aan dit experiment en horen na de training graag uw opmerkingen.


De klassikale training 'NEN-EN-IEC 60204-1: Elektrische uitrusting van machines' wijst niet alleen de weg in het stelsel van wetgeving en normen, maar gaat ook in op de technisch-inhoudelijke veranderingen die de vernieuwing van IEC 60204-1:2018 met zich meebrengt. In 2019 is de Nederlandse vertaling van de norm verschenen, NEN-EN-IEC 60204-1:2018 (nl).

U bouwt, modificeert, renoveert of inspecteert machines. Bij het inrichten van de elektrische uitrusting van machines heeft u te maken met de norm NEN-EN-IEC 60204-1.
• Maar wat zijn de wettelijke eisen aan elektrische veiligheid en wat is de relatie van deze norm met andere normen?
• Hoe past u de noodzakelijke beveiligingen en bewaking toe?

Na deze training bent u in staat om een veilige elektrische uitrusting van machines in te richten. U kent de regelgeving, werkt efficiënt met de normen en weet hoe u uw keuzes moet vastleggen. Als inspecteur weet u waar u op moet letten bij het controleren van de elektrische uitrusting.

Deze training is ook mogelijk in het Engels als bedrijfstraining.

Norm bij deze training (niet verplicht, wel praktisch)

NEN-EN-IEC 60204-1:2018 nl
Veiligheid van machines - Elektrische uitrusting van machines - Deel 1: Algemene eisen

Wilt u NEN-EN-IEC 60204-1 met korting aanschaffen?

Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande norm.
Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de norm wilt bestellen.

Resultaat

 • U kent de wettelijke eisen die voor de machinebouw aan elektrische veiligheid worden gesteld;
 • U kunt de relevante eisen gebruiken voor uw eigen project;
 • U kunt hoofdstroomcircuits en stuurstroomcircuits opzetten, inclusief de benodigde overstroombeveiligingen;
 • U weet welke eisen er aan de kortsluitvastheid van componenten en het railsysteem gesteld worden;
 • U kunt de aanvullende eisen die deze norm stelt aan besturingspanelen toepassen, zoals de juiste kleuren, minimale doorsnede en lengte van de bedrading, klemmenstrookindeling, paneelopbouw, vrije ruimten, montage, ‘derating’ van componenten;
 • U weet hoe u de aanvullende eisen voor power drive systems (PDS) kunt gebruiken binnen veiligheidstoepassingen;
 • U kunt beoordelen welke beperkingen en mogelijkheden STO bij drives heeft voor uw project;
 • U kunt de nieuwe eisen met betrekking tot EMC praktisch inzetten voor het besturingspaneel en de bijbehorende veld- en machinebekabeling;
 • U weet wat de uitvoeringseisen zijn voor het ontwerp en toepassen van veiligheidsbesturing, zoals redundantie, diversiteit, en het voorkomen van stuurstroom- en hoofdstoomfouten;
 • U weet hoe u de veiligheidsbesturingen, -systemen en -voorzieningen van uw machines kunt testen en beproeven (inspectie);
 • U kent de gewijzigde voorschriften voor de technische documentatie.

Programma

Samenhang met richtlijnen
Werken met de norm
Elektrische veiligheid
Voeding
Schakelen en scheiden
Overstroom- en andere type beveiligingen
Potentiaalvereffening
Schakelmaterieel
Elektrische leidingen
Installatiemethoden
Elektromotoren
Accessoires en verlichting
Middag Stuurstroomketens
Besturingsfuncties
Fouten, redundantie en diversiteit
Veiligheidsbesturingen
NEN-EN 954-1
Noodstopvoorzieningen
Hekbewaking en lichtschermen
Introductie NEN-EN-ISO 13849
Introductie NEN-EN-IEC 62061
Bedieningsinterface
Elektronische uitrusting
Markeringen
Technische documentatie
Beproevingen

Docenten

Henrie Verwey

Henrie Verwey

Henrie Verwey heeft na zijn HTS-opleiding Industriële Automatisering diverse jaren als project engineer en projectleider gewerkt. Hij heeft in diverse branches (machinebouw, food, chemie en logistiek) productieprocessen geautomatiseerd. De laatste 20 jaar heeft hij zich bezig gehouden met industriële veiligheid en dan met name de specialismen machineveiligheid, elektrische veiligheid (o.a. EN-IEC 60204-1) en functionele veiligheid (PL en SIL). Henrie is lid van een aantal normcommissies en kennisplatforms binnen NEN.

Pouw Jongbloed

Pouw Jongbloed

Pouw Jongbloed is lid van de Technische Commissie NEN 1010; van NEC 623 (over NEN-EN 50110, NEN 3140 en NEN 3840); van NEC 31 (elektrisch materieel ATEX) en NEC 17B (de commissie die zich bezighoudt met normen voor paneelbouw (zoals de NEN-EN-IEC 60947-serie en NEN-EN-IEC 61439-serie). Verder is hij bestuurslid bij Stipel (Stichting Persoonscertificatie Energietechniek). Pouw is bovendien voorzitter van NEC 44 (NEN-EN-IEC 60204-1 Elektrische uitrusting van machines). Hij adviseert bedrijven over elektrische bedrijfsvoering en installaties.

Roy Visser

Roy Visser

Roy Vissers is werkzaam bij Rivierenland Tiel in de functie van technisch projectmanager. Hij was daarvoor installatieverantwoordelijke voor de ca. 1000 installaties van Rivierenland. Tegenwoordig heeft hij een vrije rol voor het begeleiden van grotere projecten. Roy is lid van de normcommissie NEC 44 “Elektrische uitrusting van machines”. NEN-EN-IEC 60204-1 is door deze normcommissie samengesteld.

Datum en locaties

Inschrijven € 580 excl. BTW p.p.

Bedrijfstraining

Alle medewerkers volgen dezelfde training en specifieke bedrijfscases kunnen toegevoegd worden. U bepaalt zelf waar de training plaatsvindt, op welke datum en welk tijdstip. Zo kan deze training ook in de avond worden gerealiseerd. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Offerte