Bedrijfstraining: Remote auditen volgens ISO 19011: ervaar het zelf

Voor iedereen die interne audits of leveranciersaudits remote wil gaan uitvoeren

Inhoud

Duur 1 dag (2 dagdelen)
Aantal deelnemers Max. 16
Voor wie Iedereen die interne audits of leveranciersaudits remote wil gaan uitvoeren.
Prijs € --- excl. BTW

Learning-on-the-job: Ervaar door te doen en voer tijdens deze online training samen met uw interne auditteam op afstand uw eigen auditopdracht uit.

De wereld om ons heen is snel aan het veranderen en dat raakt ook de traditionele manier van het uitvoeren van interne en leveranciersaudits. Dit bovenop de veranderingen die het auditen van managementsystemen (HLS) met zich meebrengt, zoals de risicobenadering.
Wij zien een verschuiving van on-site audits naar het uitvoeren van audits op afstand. Remote audits zullen on-site audits niet volledig gaan vervangen maar zijn in veel gevallen wel een zeer waardevolle aanvulling of alternatief. De kern van remote audits is dat de gesprekken online via videobellen worden gevoerd en dat bewijsmateriaal real-time wordt aangetoond dan wel vooraf of achteraf wordt toegezonden. Aan kwaliteit hoef je niet in te boeten: de aanpak, structuur en focus (op bijvoorbeeld risico’s of kansen) van de audits zijn hetzelfde. Verder is het gewoon een kwestie van gewenning als auditor.

Voordelen remote auditen

 • Als auditor hoeft u minder te reizen, wat tijd en geld bespaart en het milieu minder belast
 • Online audits zijn makkelijker op te knippen in blokjes van een paar uur. Daardoor kunt u tussendoor de reeds ontvangen data/informatie analyseren en zorgvuldig nadenken over het vervolg of benodigde verdieping van de audit.
 • U kunt zich als auditteam ook makkelijker terugtrekken voor ruggenspraak in een virtual break-out room of even een specialist online raadplegen
 • U kunt veel eenvoudiger onaangekondigd een audit uitvoeren en de actuele situatie zien
 • Andere personen die meer details kunnen geven zijn eenvoudig te betrekken bij de vervolgvragen door ze even online aan te laten haken
 • U kunt de werkplek bezoeken met een (360 graden) camera
 • Soms levert online een completer beeld op doordat u wel ‘toegang’ kan krijgen tot kritische of gevaarlijke situaties/ruimtes
 • Ook het vastleggen van bevindingen, observaties en bewijsmateriaal is eenvoudiger en overzichtelijker doordat documenten real-time kunnen worden aangetoond en gesprekken tijdens het videobellen kunnen worden opgenomen

Voorwaarden

We gaan ervan uit dat een auditproces al eens eerder binnen de eigen organisatie is doorlopen. En dat er draagvlak is voor het remote uitvoeren van de audits.

Resultaat

 • U heeft geleerd hoe u auditees online aanspreekt en bevraagt;
 • U heeft ervaren hoe de communicatie online verloopt tussen auditor en auditee;
 • U heeft geleerd welke bewijzen u op afstand kunt opvragen en hoe dat in zijn werk gaat;
 • U heeft geoefend hoe u effectief interviewt zonder het persoonlijke contact; hoe ‘lees’ je iemand op afstand?;
 • U heeft ondervonden hoe u documenten en observaties opvraagt;
 • U heeft ervaren hoe het is om zelf auditor én auditee te zijn;
 • U heeft feedback en coaching gekregen terwijl u audit.

Voorwaarden
We gaan ervan uit dat een auditproces al eens eerder binnen de eigen organisatie is doorlopen. En dat er draagvlak is voor het remote uitvoeren van de audits. Bovendien is er bereidheid om transparantie/openheid te geven (door tijdens de training info/documenten via het computerscherm te delen)

Belangrijke norm bij deze training (niet verplicht)

NEN-EN-ISO 19011:2018 nl

Wilt u de norm met korting aanschaffen?
Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande norm. Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de norm wilt bestellen.

Programma

Learning-on-the-job: Ervaar door te doen en voer tijdens deze online training samen met uw interne auditteam op afstand uw eigen auditopdracht uit.

U doorloopt als team alle stappen van het auditproces: voorbereiding, uitvoering, rapportage en follow-up. U ervaart hoe de communicatie online verloopt, hoe u auditees aanspreekt en bevraagt zonder persoonlijk contact, u leert hoe u op afstand bewijzen opvraagt, documenten en observaties. U doet ervaring op als auditor, maar ook als auditee.

U krijgt daarbij feedback en coaching terwijl u met uw team de audit alvast oefent. Bovendien is het mogelijk om ook tijdens of na de daadwerkelijke audit real-time te worden begeleid en gecoacht. En door ook de andere auditoren te laten meekijken, wordt de audit een leerervaring voor het hele auditteam.
Dagdeel 1
09.00 - 12.30 Inbreng eigen casus
Voorbereiden van de audit
Dagdeel 2 (week later)
09.00 - 12.30 Uitvoeren van de audit
Rapportage maken en bespreken
Uit te breiden met OPTIE 1:
coaching en begeleiding:
Docent kijkt mee tijdens de remote audit en geeft achteraf feedback. De auditoren worden vervolgens gecoacht op hun vaardigheden.
[Prijs op aanvraag]
Uit te breiden met OPTIE 2:
begeleiding tijdens uitvoering (real-time):
De docent logt in tijdens de remote audit en grijpt in of vult aan indien nodig. Na de audit zorgt docent voor reflectie en feedback met alle betrokkenen.
[Prijs op aanvraag]

Docenten

Edwin Martherus

Edwin Martherus

Edwin Martherus heeft een (milieu)technische, bedrijfskundige en gedragskundige achtergrond. Zijn carrière is hij gestart bij de Koninklijke Marine op het gebied van arbo & milieu. Vervolgens is Edwin gaan werken op het gebied van risicomanagement voor Aon, Andersen, Deloitte, KPMG en Dura Vermeer. In 2007 is hij zijn eigen BV gestart en zelf gaan ondernemen. De laatste jaren is hij coach voor professionals en teams. Voor NEN verzorgt hij diverse risicomanagementtrainingen.

Datum en locaties

Inschrijven € --- excl. BTW p.p.