ISO 31000: Risicomanagement in de praktijk

Inhoud

Duur Twee dagen van 09.30 tot 17.00 uur
Aantal deelnemers Max. 20
Voor wie Business controllers, QA-managers, adviseurs/consultants, risicomanagers, auditoren en kwaliteits-, arbo- en milieumanagers en -coördinatoren die verantwoordelijk of betrokken zijn bij het opzetten en invoeren van ISO 31000.
Prijs € 985,00 excl. BTW

U wilt ISO 31000 gebruiken om uw KAM-managementsystemen risicogerichter te maken. Wat betekent de norm voor u, hoe stelt u een plan op voor het invoeren van risicomanagement en welke hulpmiddelen zijn er?

Risicomanagement wordt binnen veel organisaties steeds belangrijker. Het onderkennen en beheersen van allerlei typen risico’s kan bedrijven veel energie en problemen besparen. ISO 31000 geeft een kader voor integraal risicomanagement en biedt daarbij een uniforme terminologie en uniform risicobeoordelings- en behandelingsproces. Dit biedt een kader voor de inbedding van risicomanagement in de algehele bedrijfsvoering van de organisatie en ondersteunt bij het relateren van risicomanagement en beleid, doelstellingen en strategie van de organisatie.

Gebruik van ISO 31000 in relatie tot uw organisatie biedt de volgende mogelijkheden:
- een basis voor integraal risicomanagement in de totale bedrijfsvoering
- risk based inrichten van uw managementsysteem of -systemen;
- inbedden van uw risicogerichte managementsysteem in de integrale bedrijfsvoering.

Na afloop van de training 'ISO 31000: risicomanagement in de praktijk' kunt u binnen uw organisatie risicomanagement volgens ISO 31000 invoeren en ervoor zorgen dat dit aansluit op de bestaande KAM-managementsystemen. Uw managementsystemen zijn risicogerichter, zodat KAM-risico’s integraal kunnen worden meegenomen en meegewogen in besluitvorming, besturing en beheersing van de organisatie.

Voorkennis
U dient te beschikken over minimaal hbo werk- en denkniveau en heeft minimaal drie jaar ervaring als KAM-manager of -coördinator.

Resultaat

  • U weet wat risicomanagement inhoudt
  • U kent de eisen die ISO 31000 aan risicomanagement stelt
  • U weet wat ISO 31000 voor u betekent
  • U kunt de risico’s managen binnen uw bestaande KAM-managementsystemen
  • U kunt een plan opstellen voor het invoeren van risicomanagement
  • U kent de hulpmiddelen voor het invoeren en toepassen van een risicomanagementsysteem

Belangrijke norm bij deze training (niet verplicht)

NEN-ISO 31000:2009 nl
Risicomanagement - Principes en richtlijnen

NPR-ISO Guide 73:2009 nl
Risicomanagement - Verklarende woordenlijst

Wilt u de normen met korting aanschaffen?
Als deelnemer aan deze training krijgt u 15% korting op bovenstaande normen. Geef hiervoor bij het opmerkingenveld op het aanmeldingsformulier aan dat u de normen wilt bestellen.

Programma

DAG 1
09.30 Welkom, inleiding en kennismaking
Visie, begrippenkader en proces van risicomanagement
Waarom en wat is ISO 31000, uitleg norm
Relatie en toegevoegde waarde risicomanagement voor KAM
16.30 Afronding dag 1
DAG 2
09.30 Start, terugblik
Risico’s managen vanuit KAM-systemen
Risico-inventarisatie & -beoordeling
Risico gebaseerd herinrichten van processen, procedures, instructies
Optimaliseren auditprogramma en uitvoeren audits
Implementatie en integratie
16.30 Evaluatie en afsluiting

Docenten

Dick Hortensius

Dick Hortensius

Dick Hortensius is een internationale autoriteit voor normalisatie op het gebied van managementsystemen. Hij is secretaris van het ISO-secretariaat voor Environmental Auditing. De laatste jaren heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de ontwikkeling van de ISO-managementsysteemnormen. Ook nationaal is hij actief in projecten op het gebied van managementsystemen, zoals de herziening van NTA 8620 (veiligheidsmanagement), de ontwikkeling van NPR 9036 (MVO due diligence) en het opstellen van een certificatieschema voor ISO 55001 (assetmanagement).

Edwin Martherus

Edwin Martherus

Edwin Martherus heeft een (milieu) technische, bedrijfskundige en gedragskundige achtergrond. Zijn carrière is hij gestart bij de Koninklijke marine op het gebied van Arbo & milieu. Vervolgens is Edwin gaan werken op het gebied van risicomanagement (en auditing) voor Aon, Andersen, Deloitte, KPMG en Dura Vermeer. In 2007 heeft hij zijn eigen BV gestart en is zelf gaan ondernemen. De laatste jaren is hij coach voor professionals en teams. Voor NEN verzorgt hij diverse risicomanagement- en audittrainingen.

Beoordelingen NEN Trainingen

Datum en locaties

Inschrijven € 985,00 excl. BTW p.p.

Bedrijfstraining

Zijn er meerdere collega's die deze training willen volgen? Kies dan voor een bedrijfstraining. Alle medewerkers volgen dezelfde training en specifieke bedrijfscases kunnen toegevoegd worden. Informeer naar de mogelijkheden!

  • Prijsvoordeel vanaf 4 personen
  • Voeg eigen cases toe
  • Bepaal zelf datum & locatie

Offerte