World Standards Day ‘van standaard naar nieuwe energie’

Aanmelden


Op vrijdagmiddag 11 oktober 2019 vieren wij voor de vierde keer World Standards Day met al onze klanten en relaties in de Fokker Terminal in Den Haag.

Dit jaar staat de dag in het teken van de Energietransitie. Nieuwe energiebronnen en technieken zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Optimisten denken dat de transitie gaat lukken, critici hebben twijfels. Het is in ieder geval een langdurig proces waar vele discussies uit ontstaan. NEN brengt partijen bij elkaar die zich hard maken voor de versnelling van de energietransitie. Wij staan voor grote uitdagingen waar innovaties noodzakelijk zijn.

Vier World Standards Day met ons! U wordt geïnformeerd en geïnspireerd door interessante, internationale en nationale keynote sprekers die hun visie geven op de Energietransitie. En er is voldoende gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan.

Programma

Wanneer vrijdag 11 oktober 2019
Tijd inlooplunch van 12.00 - 13.00 uur
programma van 13.00 - 16.30 uur
borrel van 16.30 – 18.00 uur
Waar Fokker Terminal in Den Haag
Masterclasses inschrijvers van 10.00 - 12.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur)

Sprekers

Eva Jinek

Eva Jinek is journalist en presentatrice en iedere werkdag rond de klok van elf te zien met haar talkshow Jinek, waarin ze in een ongedwongen sfeer en met een doortastende journalistieke aanpak met haar gasten de actualiteiten doorneemt. Eva won in 2018 de prestigieuze Sonja Barend Award en in 2017 mocht ze al een TV beeld voor beste presentator en de Zilveren Televisie Ster in ontvangst nemen en werd ze benoemd tot omroepvrouw van het jaar 2017.

In 2011 ging Jinek aan de slag bij WNL. Dit markeerde voor haar het einde van een 7-jarig dienstverband bij de NOS. Bij WNL presenteerde ze haar eigen talkshow, Eva Jinek op zondag, en in samenwerking met Merel Westrik Vandaag de dag. Daarnaast schreef Eva Jinek wekelijks voor de weekendbijlage van de Telegraaf en presenteerde ze ook het radioprogramma Met het oog op morgen. In 2013 maakte ze de overstap naar haar huidige omroep KRO-NCRV, waar ze programma’s als Eén op Eén maakte samen met Sven Kockelmann en Brandpunt Profiel waarin ze van verschillende hoofdpersonen, zoals Hilary Clinton en Humberto Tan, een portret schetste. In 2017 presenteerde ze samen met Jeroen Pauw Pauw & Jinek: De Verkiezingen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Eva Jinek als dagvoorzitter
Eva Jinek weet haar veelzijdigheid ook te vertalen naar de rol van dagvoorzitter. Eva is scherp en neemt echt de leiding in handen, maar met flair. Eva weet haar brede kennis door haar journalistieke achtergrond op de juiste manier in te zetten.Bas Haring

Bas Haring is filosoof, wetenschapper, informaticus, hoogleraar en presentator van educatieve en inspirerende tv-programma’s. Daarnaast schrijft hij boeken en columns en verzorgt hij als spreker tal van lezingen, waarin hij zijn publiek uitdaagt om van verschillende kanten naar grote en kleine zaken te kijken.

Haring wordt wel de Nederlandse ‘volksfilosoof’ genoemd. Hij beschouwt dat als een geuzennaam. Het zegt iets over de toegankelijkheid van zijn filosofische boeken en columns.

Bas Haring is nieuwsgierig en leergierig. Dat blijkt uit zijn studentencarrière aan de Universiteit van Utrecht. Daar haalt hij in 1988 zijn propedeuse natuurkunde en in 1992 zijn doctoraal Cognitieve Kunstmatige Intelligentie’. In 1997 promoveert Bas in de informatica. Hij verbindt zich later als hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, waar hij mediatechnologie doceert en de leerstoel ‘Publiek begrip van de wetenschap’ bekleedt.

Ingrid Thijssen

Ingrid Thijssen geeft leiding aan netwerkbedrijf Alliander. Een bedrijf met - zoals ze zelf zegt - een prachtige maatschappelijke opgave: hoe zorgen we er voor dat iedereen toegang houdt tot betaalbare, betrouwbare en duurzame energie, vandaag en in de toekomst? Grootschalige duurzame opwek, de fors toegenomen vraag naar elektriciteit en de omschakeling naar andere manieren van verwarmen hebben een grote impact op het energienetwerk van Nederland. Dat vraagt om nieuwe oplossingen en forse aanpassingen aan het energienet van Alliander. Een complexe puzzel en veel werk. En dat terwijl Nederland kampt met een chronisch tekort aan technici. Om de energietransitie waar te kunnen maken en de maatschappelijke kosten zo laag mogelijk te houden, pleit Ingrid dan ook voor een planmatige aanpak waarin de lokale energievoorziening in samenhang en langjarig vooruit ontworpen wordt. Samen met gemeenten, provincies en andere betrokken partijen op een andere manier dan we wellicht gewend zijn. Want een transitie als deze vraagt om nieuwe vormen van samenwerken.

Ingrid Thijssen is sinds 1 september 2017 voorzitter van de Raad van Bestuur/CEO van Alliander. Voor haar komst naar Alliander in 2014, bekleedde zij diverse directiefuncties binnen de Nederlandse Spoorwegen. Ingrid is lid van de Raad van Commissarissen van VGZ en van het Havenbedrijf Rotterdam.

Søren Hermansen

Met groot genoegen presenteren we de ‘hero of the environment’: Søren Hermansen. Hij nam de uitdaging aan om een geheel eiland te overtuigen van duurzame energie. Het Deense eiland Samsø is naar eigen zeggen volledig CO2 neutraal sinds 2007. Dit houdt in dat ze meer duurzame energie opwekken dan dat ze totaal aan energie verbruiken.

Søren Hermansen is de manager van de energie-academie op Samsø. Hij heeft sinds 1997 zulke belangrijke resultaten geboekt dat een aantal internationale media het eiland hebben bezocht. Jaarlijks bezoeken 6.000 mensen de Samsø Energy Academy, waaronder veel politiek gefinancierde delegaties van over de hele wereld.

Søren Hermansen won de Goteborg-prijs in 2009 voor zijn werk met duurzame energie op Samsø. De prijs wordt ook wel de Nobelprijs voor het milieu genoemd.

Masterclasses

De energiesector staat voor een enorme uitdaging. Vanuit klimaatdoelstellingen moet de uitstoot van schadelijke stoffen worden gereduceerd of zelfs geëlimineerd. Ook de energiesector dient hier een zeer belangrijke bijdrage aan te leveren. Dit vraagt echter om een andere inrichting van de huidige energiesector. Deze noodzakelijke transitie is echter zeer complex en omvangrijk. Binnen de energiesector vinden er reeds allerlei technische én sociaal economische innovaties plaats die veelal een focus hebben op één specifiek deel in de energiewaardeketen (productie, transport en consumptie van energie), bijvoorbeeld een sterke ontwikkeling van elektrisch rijden, ontwikkelingen rondom energieopwekking gebaseerd op duurzame bronnen, de ontwikkeling van energiereductie mogelijkheden, etc. Normalisatie kan helpen de Energietransitie te versnellen. In een aantal masterclasses nemen wij u aan de hand van concrete cases graag mee in de mogelijkheden die normalisatie biedt.

Bekijk hier de masterclasses

NENnovation

Normalisatie en innovatie zijn met elkaar verbonden. Een succesvolle innovatie vraagt aandacht voor verschillende aspecten. Hoe zit de technologie in elkaar, wat is het economische aspect, hoe helpt het in de maatschappij en wat is de duurzaamheid. De slagingskans van innovatie concepten wordt vergroot met behulp van normalisatie.

Bent u werkzaam aan een innovatief product of dienst? Draagt het bij aan maatschappelijke impact en hebben normen een rol? Meld u dan nu aan voor de NENnovation Awards en maak kans op mooie prijzen.

Meer over de NENnovation Award